Een belangrijk onderdeel van je tennisoutfit is de tennisschoen. De juiste tennisschoenen zorgen voor grip en balans op de tennisbaan. Maar wat zijn de verschillen tussen de diverse tennisschoenen? Je zult je vast afvragen: welke tennisschoen past bij mij? In dit artikel geven we je tips en advies voor het kopen van tennisschoenen en leggen we je uit waar je rekening mee moet houden bij het kopen van tennisschoenen.

Algemene tips voor het kopen en onderhouden van tennisschoenen

  1. Koop tennisschoenen die passen bij het soort ondergrond waarop je meestal speelt. We leggen je hieronder uit waar je op moet letten.
  2. Kies een tennisschoen met een stevig bovenwerk. Het aantal zijwaartse bewegingen van je voet in de schoen moet zoveel mogelijk worden beperkt, een stevig bovenwerk voorkomt dit
  3. Vervang je tennisschoenen ruim van tevoren, dus al voordat je oude tennisschoenen zijn versleten. Tijdig vervangen voorkomt blessures, omdat de schokabsorptie van versleten schoenen sterk is afgenomen.
  4. Haal tennisschoenen na het tennissen altijd even uit je sporttas, zodat ze kunnen drogen. Indien je dit niet doet, heb je kans dat de tennisschoenen gaan stinken, omdat het vocht erin blijft zitten. Hierdoor kunnen schimmels ontstaan. 

Waar moet je op letten?

Tennisschoenen verschillen onder andere in type zool, het materiaal, schokdemping en stabiliteit.

Profiel

Het profiel aan de onderkant van de tennisschoen is optimaal ontwikkeld voor één of meerdere ondergronden. We leggen je in het kort uit wat de verschillen zijn. (Wil je meer weten? Klik dan op het soort ondergrond voor meer info)
We onderscheiden de volgende ondergronden en profielen:

Gravel / Kunstgras / Smashcourt: Dit profiel kenmerkt zich door het visgraatprofiel en de zachte slijtzool. Dit profiel geeft meer grip op tennisbanen met een 'losse' ondergrond..
Indoor / Tapijt: Deze zool heeft vrijwel geen profiel en is zeer glad. Hiermee voorkom je dat je voet te vast komt te staan op de baan en verkleint de kans op blessures.

Materiaal

Een tennisschoen mag niet te stug, maar ook niet te soepel zijn. Een erg soepele tennisschoen leidt vaak tot pijn aan de wreef en een veel te stugge tennisschoen leidt regelmatig tot blessures aan de knieën, enkels en tenen. De wat duurdere tennisschoen heeft vaak beter materiaal en gaan langer mee.

Schokdemping

Je voet maakt behoorlijk wat klappen tijdens het tennissen. Een tennisschoen moet daarom in staat zijn om landen op de hiel, bal van de voet en op binnen- en buitenzijde van de voet op te vangen. Kijk daarom bij het aanschaffen goed of er speciale demping in de zool van de tennisschoen zit die in staat is om dit op te vangen. 

Stabiliteit

Met name de zijwaartse stabiliteit is tijdens het tennissen erg belangrijk. Dit betekent dat de voet niet te veel naar binnen en niet te veel naar buiten moet kantelen. Zijwaartse stabiliteit krijg je onder meer door een stevige hielkap die voorkomt dat de voeten overmatig naar binnen of buiten kantelen. Daarnaast vermindert de hielkap de snelheid van het naar binnen kantelen van de voet. Een stevig bovenwerk met stevige vetergaten voorkomt enkelband-blessures, doordat het voorkomt dat de voet overmatig naar buiten kantelt.

 

Bekijk hier onze collectie tennisschoenen!