Je hebt het waarschijnlijk wel eens gezien: sommige tennisser hebben in de bespanning van het racket een rond dingetje zitten. Dit noemen we een demper. Vraag je je wel eens af wat het is en wat de functie van een demper is? Lees hier meer over de demper. (Ze zijn er overigens in verschillende vormen en kleuren.)

Wat is een demper?

Een demper is een klein rubberen rondje die in de bespanning van je racket zit. Het moet ervoor zorgen dat je slagen wat comfortabeler aanvoelen en trillingen op je onderarm vermindert. Daarnaast verandert de demper het geluid. Het ‘pling-geluid’ zal wat minder goed hoorbaar zijn.
We krijgen wel eens de vraag of het tennissen met een demper makkelijker wordt. Helaas… je gaat niet beter tennissen van tennissen met een demper.

Dempers met Vibration System

Dempers dempen alleen de trillingen van de snaren. Echter zijn er ook dempers met Vibration System. Dit soort dempt ook de trillingen van het racketframe. Hierdoor ervaar je nog meer voordeel.

Blessurepreventie

Het spelen met een demper maakt de kans op klachten en blessures kleiner. Zo zal je minder snel pijn aan je polsen ervaren en is de kans op een tenniselleboog een kleiner. Over het algemeen is tennissen met een demper een stuk comfortabeler dan zonder. De hoeveelheid trillingen en de intensiteit van de trillingen neemt af waardoor je lichaam minder te verduren heeft.

Wil je meer weten over het voorkomen van blessures? Lees hier meer!

Er is nooit wetenschappelijk bewezen dat het tennissen met een demper helpt. Echter zijn de ervaringen van ervaren en beginnend tennissers dusdanig positief dat we er vanuit kunnen gaan dat een demper wel degelijk effect heeft.

Bekijk hier onze collectie dempers!