Er bestaat een tennisracket die perfect past bij jouw speelstijl. Of je nou een technische speler bent of je wil ommundig kunnen rammen, de eigenschappen van een tennisracket bepalen je spel. Dat het racket er mooi uitziet is daarnaast mooi meegenomen. Maar hoes je je perfecte tennisracket? Hieronder een aantal tips!

Gripmaat

Je tennisracket heb je de hele tijd vast. Het moet dus lekker in je hand liggen. Daarom is het belangrijk dat je de juiste gripmaat kiest. Hiermee bedoelen we de omtrek of dikte van het handvat. Bij een te kleine of te grote gripmaat ga je in je racket knijpen. Dit heeft impact op je onderarmspieren en je vergroot daarmee de kans op blessures.

De Europese aanduiding van een gripmaat is een getal van 0 tot en met 5. Hoe hoger het getal, hoe dikker de grip. De juiste gripmaat bepaal je door de afstand te meten tussen de top van je ringvinger en je tweede handlijn.

Omtrek in mm

Gripmaat Europa

Gripmaat USA

100-102 mm

0

4 inch

103-105 mm

1

4”1/8

106-108 mm

2

4”2/8 (4”1/4)

109-111 mm

3

4”3/8

112-114 mm

4

4”4/8 (4”1/2)

115-117 mm

5

4”5/8

 

Bladgrootte

Wil je krachtige slagen maken of speel je liever met meer controle? Hierbij is de grootte van het blad bepalend. De bladgrootte bepaalt hoe makkelijker je de bal het beste raakt. Hoe groter het blad, hoe groter het raakvlak, dat is logisch. Maar groter hoeft niet beter voor jouw speelstijl te zijn.

De bladgrootte kunnen we opdelen in drie maten: oversize, midplus en midsize.

Een oversize racket is voor beginners vaak het perfecte verlengstuk. Hiermee is de kans dat je de bal optimaal raakt, het grootst. De zone middenin het racket waar je de bal optimaal wegslaat, de zogeheten sweetspot, is groter. Dat wil zeggen: met de meeste snelheid en minste impact op je arm. Midsize rackets zijn geschikt voor de gevorderde spelers met een goede techniek. Ze hebben een kleiner racketblad dat je meer controle en gevoel geeft over de bal, dus ook een kleinere sweetspot. Midplus rackets hebben een gemiddelde bladgrootte. Deze valt dus tussen een oversize en een midsize racketblad in.

 

Bladgrootte

In cm2

In square inches

Midsize

548-593

85-92

Midplus

594-677

93-105

Oversize

678 of groter

106 of groter

 

Balanspunt

Het balanspunt is een belangrijke eigenschap van een tennisracket. Dit is het punt waar je racket het ‘zwaarst is’, het zwaartepunt. Er zijn drie balanspunten: top weighteven balanced en handle weight. Over het algemeen geldt: Hoe dichter het balanspunt bij de top zit, hoe harder je kunt slaan. Hoe dichter het balanspunt naar de grip gaat, hoe wendbaarder het racket.

Een top weight racket (> 34 cm): Heeft meer gewicht aan de bovenkant van het blad zitten. Dit zorgt voor krachtigere slagen;

Een even balanced racket (32 – 34 cm): Dit is de meest voorkomende balans. Deze zit in het midden van het racket en is geschikt voor veelzijdig spel;

Een handle weight racket (< 32 cm): Heeft meer gewicht bij de grip zitten. Dit racket geeft meer controle en wendbaarheid, maar vraagt ook veel armkracht.

Racketgewicht

Het gewicht van het frame is ook een eigenschap die invloed heeft op je spel. Dit is te verdelen in drie categorieën: lichtgewicht, medium gewicht en zwaargewicht.

Een lichtgewicht racket is niet zwaarder dan 270 gram, ligt fijner in je hand en is makkelijk hanteerbaar, waardoor je snel op iedere bal kunt reageren. Minder gewicht betekent ook minder kracht: je arm wordt minder belast en zal dus minder snel vermoeid raken. 

Zwaargewicht rackets met een gewicht van 300 – 340 gram zijn minder comfortabel dan de lichtere varianten, maar je krijgt er over het algemeen meer controle en balsnelheid voor terug. Het vergt wel wat meer techniek, dus deze zijn normaal gesproken voor de beginnende tennissers niet aan te bevelen. De categorie ertussen is een racket met medium gewicht. Deze geven redelijke controle en power, en zijn daarmee geschikt voor een brede groep spelers.

Lengte

Een senior tennisracket heeft over het algemeen een standaardlengte van 68,5 centimeter. Junior rackets variëren meer in lengte: deze gaan vanaf zo’n 43 tot 68 centimeter. De juiste lengte van een junior racket valt of staat met de lichaamslengte. Met de volgende truc kun je de juiste lengte van een junior racket bepalen: 
1.  Sta rechtop met je gekozen racket in de hand;
2. Beweeg het racket met gestrekte arm langs je lichaam. Komt het racket net voorbij je enkels en boven de grond uit? Dan is de lengte perfect!

Zoek hier je perfecte racket uit!

Kom je er met deze informatie nog niet helemaal uit? Geen probleem! Kom bij ons langs in Groenlo of vraag advies aan je tennistrainer. Onze aangesloten trainers laten je ervaren wat onze rackets doen met jouw tennisspel. Bekijk hier of jouw tennisvereniging is aangesloten!