Ben jij op zoek naar nieuwe tennisballen? We hebben drie verschillende type op voorraad in onze webshop. Weet je niet zo goed welke tennisbal er bij je past? En welke je moet kopen? Hier volgt een korte uitleg.

Drukloze tennisballen

De naam zegt het al: drukloze ballen staan niet onder druk. De druk in de kern van de tennisbal is gelijk aan de druk buiten de tennisbal. De stuiteigenschappen van deze bal worden bepaald door de soepelheid en dikte van het gebruikte rubber.

Voordelen:

  • De stuithoogte van de bal blijft langer op normale hoogte. De bal heeft geen druk, dus wordt ook niet zacht.
  • Een drukloze bal blijft langer bespeelbaar dan een gasgevulde bal.

Het nadeel van een drukloze bal is dat hij door de harde kern minder comfortabel speelt. Het gevoel van een drukloze bal is minder prettig dan een gasgevulde bal. Daarom kiezen spelers op hogere niveaus voor de gasgevulde tennisbal. Recreanten stellen vaak minder hoge eisen aan een bal en spelen vaker met drukloze tennisballen. Deze gaan een stuk langer mee. Ga hier naar drukloze tennisballen.

 

Gasgevulde tennisballen

Gasgevulde ballen staan onder druk. Ze worden vaak geleverd in een tin die onder druk staat. Doordat er een inwendige overdruk is, kan de bal stuiteren. Een gasgevulde tennisbal wordt meestal gebruikt door competitiespelers en professionele spelers. Dat komt omdat een gasgevulde tennisbal betere eigenschappen heeft dan een drukloze bal.

De voordelen zijn:

  • Geeft een comfortabel gevoel tijdens het spelen. De bal is minder hard dan een drukloze bal en dat zorgt dat de bal fijner op het racket aanvoelt.
  • Verkleint de kans op blessures. De bal is soepeler om mee te tennissen en dat geeft minder belasting voor je arm.
  • Geeft meer controle. De bal heeft een iets langer contact met het racket tijdens het raken van de bal en daarom kan er meer controle meegeven worden.

Naast deze voordelen kleeft er ook nog een nadeel aan de gasgevulde bal. De ballen hebben een binnendruk en omdat de naden van de bal nooit helemaal 100% luchtdicht zijn, wordt de bal zacht en stuitert de bal minder. Dit vermindert het spelcomfort. Als je als speler merkt dat de ballen te zacht worden, is het tijd om nieuwe ballen te kopen. Bekijk hier onze gasgevulde tennisballen.

Stage tennisballen

Speciaal voor de jeugdige tennissers zijn er de stage ballen. Het is belangrijk de juiste bal te gebruiken. Vaak spelen kinderen met een te harde bal waardoor het erg moeilijk is een rally te spelen. Ook zullen kinderen bij ballen die te hoog stuiten extreme grepen aanleren en dat is niet de bedoeling. Stage ballen zijn tennisballen met een lagere compressie en daardoor een lagere snelheid en lagere stuit.

De stage 3 bal (rood) is voor de kleinste kinderen, van ongeveer 5-7 jaar.
Daarna volgt de stage 2 bal (oranje) voor kinderen tussen 7-9 jaar die tussen de servicelijn tot driekwart van het veld spelen.
Voor kinderen tussen 9 en 12 jaar zijn er de stage 1 ballen (groen), die geschikt zijn om driekwart tot het hele veld te gebruiken.

Heb jij je keuze gemaakt? Hier vind je de tennisballen die voor jou geschikt zijn!