Een van de belangrijkste benodigdheden van een tennisser is het racket. Het heeft een directe invloed op je spel, je slagkracht en je nauwkeurigheid. Als beginner is het belangrijk om een racket te kiezen dat past bij je niveau en speelstijl, omdat het kan helpen om het leerproces te versnellen en plezier te hebben op de baan. Waar moet je op letten bij het kiezen van je tennisracket? Hieronder een aantal tips!

Gewicht en Balans:

Waar je als eerst op moet letten bij het kiezen van een tennisracket is het gewicht en de balans ervan. Voor beginners wordt algemeen aangeraden om een racket te kiezen dat lichter is en een hoge balans heeft. Dit helpt beginners sneller wennen aan de bewegingen van het spel.

Een racket met een gewicht tussen 270 en 290 gram is een goede keuze voor beginners. De balans van een racket kan variëren, maar een racket met het balanspunt dat dichter bij de top zit (hoge balans) kan helpen bij het maken van meer power.

Gripmaat:

Het kiezen voor de juiste gripmaat is erg belangrijk, voor comfort en controle tijdens het spelen. Bij een te kleine of te grote gripmaat ga je in je racket knijpen. Dit heeft impact op je onderarmspieren en je vergroot daarmee de kans op blessures.

Om de juiste gripmaat te bepalen, kun je eenvoudig een testje doen:

Houd het racket zoals je normaal ook doet, zorg ervoor dat je een vinger tussen je handpalm en je vingertoppen kunt plaatsen. Als er geen ruimte is voor je vinger is je grip dus te klein, is er te veel ruimte dan is je grip te groot.

Bladgrootte:

Wil je krachtige slagen maken of wil je liever slaan met meer controle? Hierbij is de grootte van het blad bepalend. Voor beginners wordt aangeraden om te kiezen voor een racket met een groot blad, ongeveer tussen de 100 en 110 inch. Een groter blad biedt namelijk meer gebied waarop je de bal het best kunt raken (sweetspot), en vermindert de kans op mislukte slagen. Een groter blad vergroot ook dat het minder gevoelig is voor off-center slagen.

Racketmateriaal:

Tennisrackets zijn er in verschillende materialen, namelijk: grafiet, aluminium en composiet. Voor beginners is een racket gemaakt van grafiet de beste keuze! Dit komt omdat grafietrackets lichtgewicht en duurzaam zijn.

Snaarspanning:

De snaarspanning van je racket is van invloed op je controle en het gevoel van je slagen. Voor beginners wordt meestal een gemiddelde snaarspanning aangeraden, ongeveer tussen de 22 en 25 kg. Deze spanning biedt een goede balans tussen controle en kracht.

Lengte:

Een senior tennisracket heeft over het algemeen een standaardlengte van 68,5 centimeter. Junior rackets variëren meer in lengte: deze gaan vanaf zo’n 43 tot 68 centimeter. De juiste lengte van een junior racket valt of staat met de lichaamslengte. Met de volgende truc kun je de juiste lengte van een junior racket bepalen:

  1. Sta rechtop met je gekozen racket in de hand;
  2. Beweeg het racket met gestrekte arm langs je lichaam. Komt het racket net voorbij je enkels en boven de grond uit? Dan is de lengte perfect!