We krijgen vaak de vraag hoe lang tennisballen mee gaan. Dat heeft met een aantal factoren te maken. Welke vulling heeft de bal, hoe intensief gebruik je de ballen en wat voor speler ben je?

Hieronder volgen een aantal punten die van belang zijn voor de levensduur van een tennisbal.

De vulling

Gasgevulde ballen
Gasgevulde tennisballen worden vrijwel altijd gebruikt met toernooien en competities. Ze zijn comfortabeler om mee te tennissen en hebben wat meer gevoel. Echter gaan deze ballen minder lang mee dan drukloze tennisballen. Omdat een tennisbal nooit 100% luchtdicht is, loopt het gas langzaam uit de tennisbal. Dit is één van de redenen is dat professionele tennisspelers elke 9 games nieuwe tennisballen gebruiken. Voor recreatieve spelers gaan de gasgevulde ballen 2 à 3 wedstrijden mee.

Drukloze ballen
Drukloze tennisballen worden veelal gebruikt op de zachtere tennisbanen. Deze ballen hebben een langere levensduur dan gasgevulde tennisballen, maar door de hardere kern speelt deze tennisbal minder comfortabel. Na verloop van tijd slijt de viltlaag en wordt de kern harder, waardoor de tennisbal sneller wordt, dit is het teken om de drukloze tennisbal te vervangen.Deze ballen zijn ideaal voor trainingen en recreatief gebruik.

Spelniveau

Je spelniveau is ook cruciaal bij de keuze van de tennisballen. Professionele spelers hebben een hogere balslijtage dan recreatieve spelers omdat hun slagen krachtiger zijn en hun rally’s intenser.

Om deze reden vinden professionele spelers vaak dat hun ballen na 1-2 wedstrijden versleten zijn. Aan de andere kant gaan de ballen van recreatieve spelers meestal enkele weken mee.

Oppervlakte

Ook een belangrijk punt met een impact op de duurzaamheid is het oppervlak waarop je tennist. In principe geldt dat hoe ruwer het oppervlak, hoe meer de bal draagt. Zo zul je bijvoorbeeld veel meer balslijtage hebben op klei dan op een gladde ondergrond zoals een harde baan.

Het weer

Om je ballen zo duurzaam mogelijk te houden, moet je ook letten op het weer waarin je tennist. Wij adviseren u om uw beste tennisballen niet te gebruiken als het begint te regenen. De nattigheid zal de viltlaag op dat moment verzachten. Het vilt zal dan tijdens het verder spelen meer verslijten. Dit vermindert de duurzaamheid van de bal.

Wanneer moet ik de ballen wisselen?

Wat je kan doen om snel te checken of een bal goed is om te knijpen in de bal. Een slechte bal zal namelijk altijd extra zacht aanvoelen. Een goede tennisbal zal enige weerstand hebben. Als het vilt of de verbindingsnaad tekenen van slijtage vertoont, is het tijd voor nieuwe ballen. Probeer ten slotte de bal te stuiteren. Als de bal nauwelijks van de grond komt is het tijd om een nieuw blikje tennisballen te kopen. 

Tijd voor nieuwe ballen? Bekijken hier onze collectie tennisballen!