Opbouw tennistraining en belasting
Het tennisseizoen begint weer. Of je komt bijvoorbeeld terug van vakantie, ziekte, een blessure of een zwangerschap. Je bent in ieder geval een tijdje uit de running geweest. Uiteraard sta je weer te popelen om de baan op te gaan. Vaak vraag je direct weer het uiterste van jezelf. Maar hoe zorg je er nou voor dat je blessures voorkomt?
Vaak zit het ‘m in de opbouw van de belasting bij het tennissen. Het is niet de belasting zelf, maar het is de opbouw waar het om gaat bij het voorkomen van blessures. Een te snelle opbouw van de trainings- en wedstrijdbelasting is iets wat we vaak zien in tennis, bij de start van het buitenseizoen. Spelers gaan in relatief korte tijd opeens veel meer tennissen. Speelden ze in de winter zo'n twee of drie keer per week een uurtje op een dag, tijdens de competitie spelen ze opeens wel vier of zes uur op een dag. Het is dan ook niet verwonderlijk dat juist in de Voorjaarscompetitie relatief veel blessures optreden.
We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet om blessures zoveel mogelijk te voorkomen bij het tennissen.
Zorg voor een goede basisconditie
Hoe fitter je bent en hoe meer trainingsbelasting je gewend bent, hoe kleiner de kans op een blessure bij aanvang van de tenniscompetitie.
Bouw je belasting geleidelijk op
Bouw je trainingsbelasting geleidelijk op en zorg voor een goede voorbereidingsperiode bij de start van het nieuwe seizoen of bij terugkeer na een blessure. Zorg dat de toename in omvang of intensiteit maximaal 30% per week is en gemiddeld niet meer dan 10%.
Probeer om plotselinge pieken in de belasting te vermijden
Bij tennis kan dit lastig zijn, omdat tennis vrij onvoorspelbaar is met lange en korte games en wedstrijden die 2 tot 3 sets kunnen duren. Denk er goed over na voordat je je inschrijft in meerdere onderdelen van een toernooi of in meerdere leeftijdscategorieën - ben je hiervoor voldoende getraind? Bij sluimerende klachten: niet doen!
Zorg voor een juiste arbeid-rust verhouding
Train wat korter daags voor een belangrijke wedstrijd en zorg voor voldoende herstel na een zware wedstrijd. Ga niet de maandag na een belangrijke finale voluit trainen en als je nog niet voldoende hersteld bent. Plan ook voldoende rust in tussen de toernooien. Anderzijds, lig je er snel uit in een toernooi of was het een gemakkelijke wedstrijd, train dan gerust wat extra.
Handhaaf een minimale trainingsbelasting
Het is belangrijk om ook buiten het seizoen en in de vakantieperiode te blijven trainen, ook tijdens een revalidatieperiode. Pezen en spieren zijn gebaat bij een regelmatige belasting. Dit mag ook een andere sport zijn dan tennis, maar blijf aan de gang.
Overdrijf het niet!
Er is een absoluut maximum voor iedereen. Meer dan twee wedstrijden per dag of meer dan zes wedstrijden per week is een risico voor elke tennisser, hoe getraind die ook is. Hou er rekening mee dat het risico op een blessure in de 2 tot 3 weken na een zware toernooiweek verhoogd is en wees alert op signalen van overbelasting.