Padelballen zijn een belangrijk onderdeel van de sport en kunnen een enorme invloed op het spel hebben. Er zijn veel verschillende soorten. Maar welke padelballen moet je kopen? We hebben de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.

Materiaal

De binnenkant van de bal is altijd gemaakt van rubber. Het verschil zit hem met name in het gebruik van de verschillende vezelsoorten. Vaak wordt er vilt gebruikt. Daarbij kan er onderscheid gemaakt worden tussen een natuurlijke en synthetische vezel. De natuurlijke vezels zijn vaak van schapenwol.

Hoogte van de stuit

Vrijwel alle ballen zijn gasgevuld. De stuit van een gasgevulde bal past beter bij padel dan bijvoorbeeld een drukloze bal, zoals bij tennis.
De bal moet een bepaalde hoogte stuiteren om te kwalificeren als padelbal. Hiervoor wordt een test gedaan waarbij de bal valt van een hoogte van 2,54m. Daarbij is het de bedoeling dat de bal terug stuitert tot een hoogte van 135 tot 145 centimeter. Wordt er echter op een baan gespeeld die meer dan 500 meter boven de zeespiegel ligt, dan ligt dit anders en moet de bal tussen de 121,92 en 135 centimeter stuiteren.

Gewicht, druk & afmetingen

Het gewicht van een padelbal moet tussen de 56 en 59,4 gram zijn. Dit geeft niet veel speelruimte voor de fabrikanten. Daarnaast moeten ook de specificaties qua druk en afmetingen kloppen. Zo moet de druk tussen de 4,6 en 5,2 kg per vierkante centimeter zijn. Voor de afmetingen geldt dat padelballen een diameter moeten hebben tussen de 6,35 en 6,77 centimeter.

Kleur

Iedereen zal bij padelballen altijd denken aan een gele bal. Dit hoeft niet altijd zo te zijn. In het reglement van de Padel Federatie staat dat de kleur uniform moet zijn, waarbij de kleuren wit en geel toegestaan zijn. Een padelbal kan dus ook wit zijn, maar dit komt vrijwel nooit voor.

Kan ik ook tennisballen gebruiken?

Een padelbal ziet er hetzelfde uit als een tennisbal, toch zijn deze niet helemaal gelijk. Dit heeft voornamelijk te maken met de specificaties van de padelbal. Gebruik dus voor padel uitsluitend padelballen. Lees hier meer over het verschil tussen een padelbal en een tennisbal.

Zin gekregen in een potje padel, maar heb je nog geen ballen? Koop ze dan direct bij ons. Tennisdistrict.com heeft voor alle niveaus de perfecte bal.
Bekijk hier onze collectie padelballen!