Op elk tennisracket zit een grip. Er zijn verschillende soorten grips. De basisgrip, ook wel de vervangingsgrip genoemd en de overgrip. We leggen je hieronder uit wat het verschil is tussen deze grips. Ook leggen we uit hoe je een grip kunt vervangen en wanneer.

(Wil je meer weten over de verschillende gripmaten van een tennisracket? Klik dan hier!)

De vervangingsgrip

De vervangingsgrip is de basisgrip die op het tennisracket zit op moment dat je het racket koopt. De vervangingsgrip vangt een groot deel van de schokken op en is daarom mede bepalend voor het uiteindelijke speelcomfort van je tennisracket. Steeds meer tennissers ontdekken dan ook het belang van een goede vervangingsgrip. Vervang de grip minimaal even vaak per jaar, als je uren per week speelt. Speel je bijvoorbeeld 6 uur per week, vervang dan de grip ook 6x per jaar. 

 

Hoe vervang je de vervangingsgrip van een tennisracket?

Verwijder de oude vervangingsgrip van het tennisracket en zoveel mogelijk van de achtergebleven lijmresten. Verwijder de plakstrip van de nieuw te plaatsen vervangingsgrip. Plak het smalle uiteinde goed tegen de rand van het breedste vlak aan de einddop van uw tennisracket. Draai het racket rond en volg met de grip de bovenrand van de einddop. Bij de overslag met het startpunt trek je de grip iets naar boven, zodat de opwaartse spiraal ingezet wordt. Rechtshandige spelers draaien hun grip rechtsom, linkshandige spelers draaien linksom. Draai nu door en de grip zal vanzelf naar boven draaien. Zorg dat de dunner afgewerkte randen van de vervangingsgrip elkaar slechts 2-3 mm overlappen. Is heel de greep mooi bedekt, knip dan het restant van de grip goed schuin af. Draai het laatste stukje verder om het handvat en zet het uiteinde vast met het stuk bijgeleverde tape. De tape is elastisch en laat zich mooi strak over de vervangingsgrip en rond de steel aanbrengen.

De overgrip

De overgrip breng je aan over de vervangingsgrip (basisgrip) van je racket. Maar wat doet een overgrip voor een tennisracket? De overgrip zorgt voor extra demping en voor meer vochtopname en verhoogt dus het speelcomfort. Gebruik een overgrip nooit rechtstreeks op het frame. Trillingen worden dan niet voldoende gedempt, wat blessures kan veroorzaken. Vervang je overgrip minimaal even vaak per jaar, als je uren per week speelt. Speel je bijvoorbeeld 6 uur per week, vervang dan de overgrip ook 6x per jaar.

Hoe vervang je de overgrip van een tennisracket?

Verwijder indien nodig de oude overgrip. Verwijder de folie van de nieuwe overgrip. Plaats het smalle uiteinde op het breedste vlak aan de einddop van je tennisracket. Terwijl je de overgrip vasthoudt, draai je het racket rond, zodat je een overslag krijgt op het startpunt. Rechtshandige spelers draaien hun grip rechtsom, linkshandige spelers draaien linksom. Draai nu door en de grip zal vanzelf naar boven draaien. Zorg dat de overlap niet meer is dan 2-3 mm. Bent je ter hoogte van de tape van de vervangingsgrip, knip dan het restant van de overgrip goed schuin af. Draai het laatste stukje verder om de greep en zet het uiteinde vast met het stuk bijgeleverde tape. De tape is elastisch en laat zich mooi strak over de grip en rond de steel aanbrengen.

We hebben zowel basisgrips als overgrips in ons assortiment. Klik hier om de volledige collectie grips te bekijken!