De wereld van de tennissnaren kan al snel overweldigend lijken voor wie er niet helemaal in thuis is. Als je weet dat er zaken bestaan als nylon, polyester, darm- en multifilament snaren en dat dat allemaal dan nog eens zijn impact heeft op je spel: dan hoeft het niet te verbazen dat je door het bos de bomen niet meer ziet. Je hoeft echter niet te wanhopen: we doen een poging je een beetje wegwijs te maken in de verschillen en voordelen van alle technieken en materialen. In onderstaand artikel geven we je meer informatie over de bespanning van je tennisracket.

Materiaal en technologie

De ene tennissnaar is de andere niet. Een tennissnaar kan dan ook uit heel wat verschillende materialen bestaan die dan bovendien nog eens anders ontwikkeld kan zijn.

Darmsnaren
Darm tennissnaren zijn gemaakt van de darmen van koeien of schapen. Door hun hoge elasticiteit en het sterk balgevoel dat je bereikt met deze snaren zijn ze bijzonder geliefd bij profspelers. De hoge elasticiteit genereert immers veel power. Het nadeel? De levensduur van de darmsnaren ligt het laagste van alle tennissnaren.

Nylon snaren
Nylon snaren, ook wel de synthetische tennissnaren genoemd, zijn de meest gebruikte snaren op de planeet. Ze zijn vrij armvriendelijk, hebben een gemiddelde levensduur en bieden een relatief hoge elasticiteit. Hierbij moet je wel opletten dat de kwaliteit in dit segment heel ver uiteen kan liggen. 

Multifilament snaren
Dan zijn er nog de multifilament snaren, eigenlijk een onderverdeling van de nylon snaren, die zelf nog eens onder te verdelen valt in verschillende types. Hier heb je de gewone, de meerlaagse, degene met een vaste kern, de meerlaagse vaste kern en ga zo maar door. Kort gezegd benaderen deze snaren in de regel de natuurlijke darmsnaren het dichtste. Voor spelers die gaan voor een hoge elasticiteit en veel balgevoel en comfort is dit een goede keuze. Ook hier weer het nadeel: de levensduur kan beter maar valt iets hoger in te schatten dan bij darmsnaren.

Polyester tennissnaren
Polyester snaren bestaan uit 1 enkele polyester kern. Minder elastisch en met wat minder gevoel en power dan de vorige types hebben deze tennissnaren het grote voordeel van een lange levensduur.

Hybride snaren
Ten slotte moeten we het nog hebben over de hybride tennissnaren. De naam zegt het al: deze bestaan uit 2 soorten. 1 voor de breedte snaren en een andere voor de lengte snaren. In de lengte wordt hier vaak gekozen voor duurzame materialen en in de breedte voor materialen die veel gevoel en elasticiteit geven. De levensduur is daarom aan de hoge kant en de exacte combinatie? Dat kies je zelf!

De dikte van de tennissnaren

Naast het materiaal is ook de dikte van de tennissnaren van grote invloed op je tennisspel. De dikte van de tennissnaar is in feite een persoonlijke keuze en de afweging van welke kwaliteiten jij hoog inschat. Hoe dikker de snaar hoe langer de levensduur. Daar staat wel tegenover dat dikke tennissnaren ook minder comfort en kracht geven. Een dunnere tennissnaar zal je meer controle, balgevoel en uiteraard elasticiteit geven.

Op hoeveel kilogram bespannen? 

De tennissnaar wordt bespannen op een bepaald aantal kilogram dat vooraf is ingesteld op het bespansysteem. De spanning van het racket is als het ware het aantal kilogram dat op de tennissnaren wordt geplaatst. Belangrijk hierbij om te weten is, is dat hoe hoger het aantal kilo’s en hoe meer de spankracht, hoe minder power, maar hoe meer controle jij zal hebben in jouw slagen.

Gemiddeld spangewicht
Wellicht is het jou ooit opgemerkt, maar in de binnenkant van het frame van een tennisracket is er vrijwel altijd een bespanningsbereik aangegeven door de racketfabrikant. Dit is aangegeven om de bespanner een advies te geven van het gemiddelde spangewicht van het betreffende tennisracket. Een spangewicht van 26±2 geeft bijvoorbeeld aan dat het gemiddelde spangewicht voor het racket 26 kilogram is. Het bespannen op het gemiddelde aantal kilo’s creëert een gemiddelde bespanning wat zorgt voor een goed evenwicht in de mate van controle en power. Bovendien is het handig om te weten dat wanneer een tennisracket een ovale vorm heeft, de breedtesnaren best op één kilogram minder bespannen kunnen worden. Dit geldt niet voor tennisrackets met een ronde vorm, in deze situatie kan het aantal kilo’s van de lengte- en breedtesnaren het best gelijk blijven.

Lagere spankracht, meer power
Ben jij een tennisser met een speelstijl bestaande uit power, comfort en gevoel dan is het wellicht handiger om de tennissnaren op een lagere spankracht te bespannen. Een lagere bespanning in het racket zal zorgen voor een toename in de bovengenoemde kenmerken. Bovendien zorgt een lager aanspangewicht ook voor een langere levensduur van de bespanning. Wanneer je waarde hecht aan meer power dan is het wellicht beter om de bespanning te bespannen onder het gemiddelde bespangewicht van het racket. Om het bovengenoemde voorbeeld aan te houden (namelijk een gemiddeld spangewicht van 26 kilogram), zou de speelstijl meer tot zijn recht komen bij een ingesteld spangewicht van 24 of 25 kilogram. Hoe lager de spanning op het racket, hoe meer het trampoline effect ontstaat waarbij de tennisballen van het racket wegschieten, maar de controle uitblijft.

Hogere spankracht, meer controle
Zo heeft een lagere spankracht zijn voordelen, maar ook een hogere spangewicht heeft zo zijn voordelen. Wil je meer controle dan is het misschien het proberen waard om de bespanning op een hoger bespangewicht te bespannen. Adviserend is om de spanning niet meteen drastisch te verhogen, maar doe dit in stappen van 1 of 2 kilogram per keer. Afhankelijk van hoe dit is bevallen, kan bekeken worden of het tennisracket de volgende keer op een nog hoger aantal kilo’s bespannen dient te worden.

Bespanpatroon

Er bestaan verschillende combinaties van aantallen lengte- en breedtesnaren in rackets, zoals 16x19, 16x20, 18x19 en 18x20. De lengtesnaren zijn van invloed op de speeleigenschappen van het racket. Bij 16 lengte snaren zijn de mazen tussen de onderlinge snaren groter dan bij 18 lengtesnaren. Deze grotere mazen geven meer comfort maar zorgen er wel voor dat de snaren sneller slijten. Meer lengtesnaren en dus kleinere mazen geven meer controle en minder slijtage. Je kunt de patronen indelen in drie categorieën:





  • Dicht/compact: Hoe dichter de snaren op elkaar zitten, hoe meer controle en duurzaamheid, maar minder spin en balversnelling. 18/20, 18/19, 18/21, 16/21 zijn de patronen die onder dicht/compact vallen.
  • Normaal: goede verhouding tussen power/spin en controle. 16/19, 16/18, 16/20 patronen zijn hier voorbeelden van.
  • Open: hoe meer de snaren uit elkaar staan, hoe meer grip op de bal voor spin en slice, maar hoe minder controle. Bij een meer open bespanpatroon slijten de snaren sneller door de extra bewegingsvrijheid van de snaren. De open bespanpatronen zorgen wel weer voor meer trampoline-effect en dus power. Patronen van 16/15, 16/16, 14/16, 14/18 zijn de open patronen.

Bespanadvies

Persoonlijk raden we aan eerder de soort tennissnaar aan te passen dan te experimenteren op hoeveel aantal kilo’s de snaren bespant moeten worden. Wanneer meer controle gewenst is, kan namelijk ook gekeken worden naar een dunnere snaar of bijvoorbeeld een multifilament of een darmsnaar. Dit kunnen ook factoren zijn die meespelen bij het kiezen van jouw ideale bespanning.

Iedere tennisser heeft zo zijn eigen ideale spangewicht en uiteindelijk ook de ideale persoonlijke bespanning. Een algemene bespanning die voor iedereen lekker speelt, bestaat niet. Belangrijk daarom is om te testen om zodoende een ideale bespanning te ontdekken die jouw spelplezier kan verbeteren.

Klik hier voor onze collectie snaren!