Een vraag die wel vaker voorbij komt: hoe weet je of een padelbal nog goed is? Padel ballen mogen niet te pluizig, te kaal zijn of een felgele gloed hebben. Door te knijpen in de bal kun je snel checken of een bal goed is. Een slechte bal zal namelijk altijd extra zacht aanvoelen. Een goede padelbal zal enige weerstand hebben. Probeer ten slotte de bal te stuiteren. Als de bal nauwelijks van de grond komt is het tijd om een nieuw blikje padelballen te kopen.

Hoelang gaat een padelbal mee?

Padelballen hebben allemaal een verschillende levensduur. Dit is namelijk sterk afhankelijk van de speler, het speelveld en de omgeving. Voor de gemiddelde speler die een paar keer per week speelt, hebben de meeste padelballen een levensduur van zo’n 4-5 wedstrijden, zo tussen de 6 en 10 uurtjes. Daarna kan je in principe nog wel met de bal spelen maar zal de bal een mindere stuit hebben en slechter reageren op al je slagen. Tijd om een nieuw blikje te ploppen!

Checklist voor goede ballen

Om er zeker van te zijn dat je goede padelballen kiest en je ballen kan controleren hebben we een simpele checklist gemaakt.

 • Controleer het blikje ballen
  Test het blikje padelballen door in het blikje te knijpen. Als je weerstand voelt vanwege de ingesloten luchtdruk is het goed. Als het plastic behoorlijk meegeeft is het blikje padelballen mogelijk niet goed afgesloten. Dat betekent dat de ballen niet de juiste druk hebben.
  Een ‘plop’ bij het openen is een goed teken. Omdat nieuwe padelballen in blikken onder druk komen, zou je een duidelijk plopgeluid moeten horen wanneer je aan de ring trekt en de verzegeling verbreekt.
 • Inspecteer je padelbal
  De padelbal mag zoals je in de intro kon lezen niet te pluizig of te kaal zijn. Een goede padelbal heeft daarnaast ook altijd een felgele gloed. Een goede indicatie dat je padelbal aan vervanging toe is, is dat je het logo van het merk niet goed meer kan lezen en de bal niet meer felgeel van kleur is.

 • Laat de padelbal stuiteren
  Je zou in staat moeten zijn om een padelbal met vrij weinig kracht te laten stuiteren en hem lichtjes naar je toe te laten stuiteren. Als de bal nauwelijks van de grond komt, is hij zeer waarschijnlijk aan vervanging toe.
 • Knijp in de padelbal
  Een bal die z’n beste tijd heeft gehad zal extra zacht aanvoelen. Een goede padelbal daarentegen biedt wat weerstand en geeft daarnaast ook een beetje mee als je er in knijpt.
 • Sla de bal
  Als al je al het bovenstaande geprobeerd hebt en je nog steeds niet zeker weet of je padelballen goed zijn, speel er dan mee. Een padelbal die op is, zal zwaar aanvoelen als je de bal opslaat. De bal maakt dan ook een lage en onmiskenbaar doffe “plof” als je erop slaat.