Materiaal

Frame

Een racket bestaat uit 2 hoofddelen, te weten het frame en het blad, de kern. Het frame wordt gemaakt van een mix van glasvezel en koolstof en het blad meestal van zacht materiaal (schuim). Glasvezel bij het frame is minder sterk en wordt veelal gebruikt bij goedkopere rackets. Duurdere rackets zijn vaak gemaakt van carbon of grafiet.
Het blad van een racket is dus meestal geproduceerd van zacht materiaal en werkt als een soort katapult, wat erg fijn is voor spelers die de bal hard willen slaan zonder al teveel kracht te gebruiken.
EVA is een veel harder materiaal dat meer controle geeft en geschikt is voor spelers die harder willen slaan.

Kern en blad

Een racket is opgebouwd uit een frame, een kern en het uiteindelijke blad. Het gebied waar het racket de bal raakt is erg belangrijk. Padelrackets bestaan uit een inwendige EVA (schokdempend rubber) kern met verschillende behandelingen van verschillende materialen. Elke fabrikant van padelrackets gebruikt speciale technieken. Over het algemeen worden glasvezel, carbon en grafiet hiervoor gebruikt. Deze materialen worden ook voor het inwendige frame ter ondersteuning van de EVA kern gebruikt.

Zo bestaan er diverse soorten materiaal die in de kern worden gebruikt, te weten:

  • Polyethyleen: dit helpt je om elke opname te voelen en je hebt niet veel kracht nodig om snelle opnamen te maken. Omdat je iets meer tijd hebt om in contact te komen met de bal, kun je effecten gemakkelijker toepassen. Het nadeel is dat, omdat het schuim erg veerkrachtig is, je minder kracht zult hebben met smashes.
  • EVA-rubber is hard en minder flexibel. Het is moeilijker om mee te spelen, vooral in de winter wanneer de ballen zwaarder zijn. Bij hoge snelheidswedstrijden zijn rackets met EVA-kernen echter ideaal. Er zijn spelers die spelen met hard schuim in de zomer en zacht schuim in de winter. EVA-kernen zijn duurzamer dan die van polyethyleen.
  • De laatste tijd hebben sommige fabrikanten een derde type kern (polyethyleen) ontwikkeld dat zowel EVA als FOAM combineert. Deze hybride is een zacht rubber met een veel langere duurzaamheid, gemaakt van een kernschuim omringd door een uitwendig EVA-rubber.